Om El Camino

El Camino, eller bare ”Caminoen” som vi sier i Norge, er en gammel pilegrimsveg som går fra den lille byen St Jean Pied du Port i Frankrike ved foten av Pyreneene til Santiago de Compostela vest i Spania, nesten ute ved kysten mot Atlanterhavet, en strekning på ca 800 kilometer. Vi må helt tilbake til begynnelsen av 800-tallet for å finne opprinnelsen til Caminoen som hadde sin første storhetstid i årene rundt 11-1200-tallet da rundt en halv million pilegrimer årlig fant veien til Santiago.

El Camino står på Unescos Verdensarvliste. Dette gjør den spesiell blant de mange pilegrimsveiene i Europa.

Opprinnelsen til Caminoen knytter seg til St. Jakob, en av Jesus disipler som misjonerte i Spania etter korsfestelsen. Deretter skal han ha vendt tilbake til Spania der han ble halshogget.  Hans levninger ble iflg. sagnet ført ut av Middelhavet med båt og ført nordover langs kysten av Spania. Båten kom ut for uvær og sank utenfor Galicias kyst. Deretter gikk det, fortsatt iflg. sagnet, ca 750 år før levningene ble gjenfunnet noen mil fra Santiago. Levningene ble så gravlagt der katedralen står i dag. Deretter startet pilegrimsvandringene til St. Jakobs grav og millioner av mennesker har gått den lange vegen hit for å få frelse og fred i sjelen.

Caminoen går gjennom en rekke kjente områder som for eksempel Rioja og Navarra som er kjent for sine gode viner. Veien går også gjennom Pamplona kjent for det årlige okseløpet samt at Ernest Hemingway bodde der i flere år. Han har fått sin egen byste i byen. Videre går veien gjennom det som i sin tid var egne kongedømmer i denne delen av Spania. Disse kongedømmene lå i mer eller mindre konstant strid med hverandre, men var enige om en ting; pilegrimene måtte beskyttes og vernes mot de mange farer og trusler som ventet på turen. Det ble derfor etablert en egen ”bodyguard” kalt Tempelridderne som hadde som oppgave å beskytte pilegrimene. Denne ordenen ble opprinnelig etablert i Jerusalem i året 1119 for å beskytte pilegrimer i Det Hellige land. Men de måtte flykte derfra og etablerte seg på Kypros i 1291. I Spania hadde de sitt hovedkvarter (langs Caminoen) i Ponferrada der borgen fortsatt står, i all hovedsak i sin opprinnelige form.

Caminoen har de siste 10-årene opplevd en stor vekst og ca 200 000 mennesker ankom Santiago i 2013. Året før var det ca 190 000 og veksten har vært jevn år for år. Den moderne pilegrimen både går og sykler, noen kommer på hest, noen lar bagasjen følge motorisert transport, andre bærer den selv, noen er på pakketur, andre ordner alt selv. Men en ting har de felles; ønsket om den spesielle opplevelsen det er å være på Caminoen.

 

Leave a Reply